fbpx
Hoeveel kost een website laten maken

Kosten website laten maken

kosten website laten maken
4 oktober 2024
Experts view, Webshops, Websites

Leestijd: 8 min

Een website laten maken kan in alle vormen en maten met de bijbehorende prijzen. Maar wat past nou bij jouw bedrijf en welke optie is het beste. Is goedkoop duurkoop?

Inhoudsopgave

Wat kost een website laten maken?

De kosten voor het laten maken van een website kunnen flink variëren van een paar euro, tot tienduizenden euro’s. Elk met zijn voors en tegens. Ben je technisch onderlegd en heb je tijd over dan kan je ervoor kiezen om zelf je website te bouwen, dit is de voordeligste optie. Je kan ook een op maat gemaakte website met geavanceerde koppelingen laten maken door een gespecialiseerd bureau.

Zes verschillende soorten en prijzen

Om het overzichtelijk te maken hebben wij de opties opgesomd in 6 verschillende soorten. Van voordeligst en meest generiek tot duurste en volledig op maat voor jouw bedrijf en identiteit. Met elk zijn voor en nadelen.

Kosten website laten maken overzicht grafiek inclusief prijzen

Optie 1 – Gratis website

Kosten: helemaal niks of zeer weinig

De goedkoopste website laten maken is het zelf doen. Omdat je het hele ontwikkelproces zelf moet uitvoeren is het wel noodzakelijk dat je technisch onderlegd bent, je gevoel hebt voor ontwerp en je natuurlijk voldoende tijd hebt om deze materie eigen te maken en de website te ontwikkelen.

WordPress leren

Als je je eigen website gaat maken dan kan je dit op verschillende manieren doen. Er bestaan CMS (content management systems) zoals WordPress die het maken van een website eenvoudiger maken. Bij het bouwen van een WordPress website vind je een aantal gratis thema’s die je kan gebruiken om jouw website te maken. Je bent in dit geval meestal erg beperkt in de mogelijkheden, maar heb je een eenvoudige website nodig met standaard informatie, dan is dit misschien net voldoende. 

Eigen onderhoud

Als je jouw website hebt gebouwd in WordPress en na alle aanpassingen deze helemaal klaar is dan gaat je website live. Vanaf nu is het heel belangrijk dat je website blijft werken zoals jij en je bezoekers willen en dat eventuele klantgegevens veilig blijven. Je bent hier nu zelf verantwoordelijk voor. Uiteraard zorg je dat je inhoud actueel blijft maar het is ook belangrijk dat je de onderlaag van je website veilig en snel houdt. Periodieke WordPress core, thema en plugin updates zijn dan heel belangrijk.

Voordelen

  • Zeer goedkoop
  • Geen afhankelijkheden
  • Website aanpassingen in de toekomst kan je helemaal zelf

Nadelen

  • Niet alles is mogelijk
  • Je hebt niemand om op terug te vallen voor advies
  • Zelf verantwoordelijk voor het beveiligingsonderhoud en de problemen hiervan
  • Problemen moet je zelf oplossen en kunnen veel tijd in beslag nemen
  • Een goede website bouwen kost veel tijd en energie

Optie 2 – Template website builder

Kosten: vanaf enkele euro’s per maand

Mogelijk heb je dit weleens voorbij zien komen, websites voor een paar euro en in een handomdraai gemaakt en het mooie van alles je kan het helemaal zelf. Deze zogenoemde website bouwers zijn heel erg gebruiksvriendelijk en lijken het ideale plaatje. Je website is een stuk eenvoudiger gebouwd dan als je je eigen website vanaf helemaal niks gaat maken.

Uniek ben je niet

Jouw website ziet er vaak vrijwel hetzelfde uit als die van andere mensen die deze website builder gebruiken. Onderscheiden van je concurrent kan heel erg lastig zijn. Je bent ook zeer beperkt in de mogelijkheden, wil je iets wat niet in het template zit dan is het onmogelijk. Belangrijke (wat ons betreft) standaard dingen zoals een offerte formulier of integratie met whatsapp zijn vaak niet mogelijk of tegen meerprijs er bij te nemen.

Voordelen

  • Zeer goedkoop
  • Snelle opstart
  • Vaak gratis bij een webhosting pakket

Nadelen

  • Je zal het vaak zelf moeten doen
  • Je bent beperkt in je mogelijkheden
  • Je hebt niemand om op terug te vallen voor advies
  • De expertise van de webhosting partij ligt niet bij ontwerp
  • Websites lijken veel op elkaar
  • Vaak is er reclame aanwezig op je website
  • Het kan een onprofessionele uitstraling geven en bezoekers wantrouwend maken

Optie 3 – Laten maken door een hobbyist

Kosten: €300-€800

Goedkoop is natuurlijk een relatief begrip. Deze optie lijkt vaak veel op de gratis optie voor het maken van een website. Waarbij het verschil er natuurlijk in zit dat je de website nu niet zelf hoeft te maken maar je het laten maken van je website uitbesteed.

Standaard opzet

Net als bij zelf een website laten maken zal de hobbyist of student waarschijnlijk gebruik maken van een gratis CMS met een gratis thema en plugins. De basis van je website kan dus erg overeenkomen met andere websites.

Verwachtingen

Het eindresultaat van jouw website hangt erg af van het de ervaring en kennis van jouw student of hobbyist. Vraag of je wat eerder opgeleverd werk mag zien, zodat je een beeld krijgt van de kwaliteit.

Afspraken

Het is bij deze optie heel belangrijk om duidelijk afspraken te maken met de website ontwikkelaar. Regelmatig is deze hobby een extra klus naast een vaste baan of een studie en dat kan betekenen dat dit bijvoorbeeld verdiensten buiten de belastingdienst zijn en er geen garantie geboden wordt. Net als bij het zelf maken van je website dient het onderhoud te gebeuren. Ga jij of je website bouwer dit doen?

Voordelen

  • Goedkoop
  • Meestal iemand met ervaring
  • Meer kennis van plugins en uitbreidingen

Nadelen

  • Je kan maar advies ontvangen van één persoon
  • Geen vastigheid, een student of hobbyist kan zomaar iets anders gaan doen
  • Je bent afhankelijk van zijn/haar agenda, een kleine aanpassing kan soms weken duren

Optie 4 – Low – Code website

Kosten: vanaf €1000-€4500

We maken een stapje in de kosten van een website laten maken maar ook in het resultaat en belanden bij de webbureaus die van websites hun expertise hebben gemaakt zoals HogeConversie. De goedkoopste optie om een professionele website te laten maken, is de zogenaamde low-code website. Dit is een betaalbare website met een professioneel karakter. Je website ziet er anders uit dan die van je concurrentie en past perfect bij jouw bedrijf. Maar door de beperkte omvang en mogelijkheden een stuk goedkoper is dan een échte maatwerk website. De kosten om zo’n WordPress website te laten maken liggen bij HogeConversie vanaf ongeveer €1000 euro. Sinds kort is er ook de mogelijkheid voor een low-code website abonnement. Je hebt dan geen hoge investering voor jouw low-code website en alles zit er bij in voor een vast maandbedrag zonder lange looptijden.

Stabiele basis

Omdat deze websites op een stabiele doorontwikkelde techniek zijn gebouwd liggen de kosten een stuk lager dan bij een maatwerk website. De basis is doorontwikkeld op veiligheid, snelheid en zoekmachine vindbaarheid. Deze zaken hoeven dus niet voor elke klant en elke website opnieuw gemaakt te worden. Daar staat wel tegenover dat niet alles mogelijk is en specifieke maatwerk oplossingen en koppelingen niet geïntegreerd kunnen worden. Maar in de basis met de kennis en kunnen van HogeConversie zijn vrijwel alle wensen gewoon mogelijk.

Aanpasbaarheid

Jouw website wordt gebouwd aan de hand van een aantal bestaande blokken, die plaatsen we in de juiste volgorde voor jouw bedrijf. Samen met het volledig toepassen van jouw huisstijl komen we altijd weer tot een uniek en zeer persoonlijk resultaat. Het voordeel hiervan is ook dat je op een later moment eventuele aanpassingen niet alleen door ons hoeft te laten doen maar ook zelf je website aan kan aanpassen. Kom je er niet helemaal uit dan staan wij gewoon voor je klaar.

Onderhoud en veiligheid

De webhosting die voor alle opties noodzakelijk is wordt voor je verzorgd net als het beveiliginsonderhoud om te zorgen dat je website veilig en goed bereikbaar blijft. Heb je een keer iets waar je tegenaan loopt of een aanpassing die je graag uitgevoerd wilt hebben dan is er een team om op terug te vallen en goed bereikbaar is.

Vervolgstappen

Met alleen een website ben je vaak nog niet. Als je doel is om nieuwe klanten uit je website te halen dan moeten deze de weg naar jouw website vinden. Vaak wordt je bij low-code bureaus ook verder geholpen bij de vervolgstappen. Van verdere optimalisatie van SEO zoekmachine optimalisatie tot adverteren en marketingplannen voor een gestructureerde toekomst.

Voordelen

  • Beste prijs / kwaliteit verhouding
  • Dezelfde kwaliteit als een website op maat
  • Zelf aanpasbaar volgens de HogeConversie standaard
  • Ontwerp passend bij jouw bedrijf en doelgroep
  • Conversie geoptimaliseerd voor jouw doel
  • Premium webhosting, onderhoud en telefonische, mail en whatsapp ondersteuning

Nadelen

  • Geen maatwerk functionaliteiten zoals API-koppelingen
  • Specifieke wensen misschien niet mogelijk

Optie 5 – Maatwerk website

Kosten: €15.000+

Duurder is altijd beter, nou niet helemaal. Een maatwerk website zegt het natuurlijk al, een website die op maat gemaakt wordt. Vaak is dit een tijdrovende klus waarbij alles mogelijk is kan dat ook een valkuil zijn. Heb je geen specifieke wensen zoals unieke navigatie manieren, specifieke samenstel mogelijkheden bij offertes, geavanceerde koppelingen aan andere systemen of integraties dan is deze optie niks voor jou.

Uniek

Een maatwerk website laten maken door een gespecialiseerd bureau is in de basis uniek wat in vrijwel alle gevallen uitkomt op een buitengewoon resultaat. Je gaat nadenken over alle aspecten van wat de vorm van een knop is tot op welke plek het menu staat. Het ontwikkelproces is daardoor een stuk uitgebreider dan bij de andere opties.

Voordelen

  • Helemaal aangepast volgens jouw wensen
  • Meerdere specialismes waardoor je ook geholpen kan worden bij vervolgstappen in marketing
  • Over elk onderdeel van je website is extra nagedacht

Nadelen

  • Prijzen kunnen snel oplopen bij meer functionaliteiten
  • Mogelijk niet alle kennis in huis, waardoor specialisten ingeschakeld moeten worden
  • Zelf aanpassingen doen is vrijwel onmogelijk

Optie 6 – Maatwerk website met geavanceerde koppelingen

Kosten: €30.000+

Eigenlijk is dit geen echte losse optie. Je kan dit zien als een aanvulling op optie 5. Standaard heeft een maatwerk website nog geen koppelingen met andere systemen. Omdat deze systemen allemaal uniek zijn zal een integratie geschreven moeten worden. Afhankelijk van het systeem is hiervoor medewerking van externen noodzakelijk. Deze ontwikkeling kan in de tientallen en soms wel honderden uren zitten en vereist specifieke kennis.

Voordelen

  • Vrijwel alles is mogelijk
  • Complexe en unieke functionaliteiten mogelijk
  • Custom API-koppelingen
  • Focus op alle aspecten, van veiligheid, snelheid, functionaliteit en schaalbaarheid
  • Over elk onderdeel van je website is extra nagedacht

Nadelen

  • Prijzen kunnen snel oplopen bij meer functionaliteiten
  • Voor een eenvoudige website is het een prijzige oplossing
  • Zelf je website aanpassen is niet altijd mogelijk en kan complex zijn

Conclusie

De kosten voor het laten maken van een website kunnen erg variëren en wat de beste optie is voor jouw project hangt helemaal van je doel af. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een low-code website laten maken de beste prijs-kwaliteitverhouding geeft als je geen specifieke eisen hebt. Hierbij heb je een website die perfect past bij jouw bedrijf, uniek er uit ziet en toekomstbestendig is en nog veel belangrijker je bezoekers om kan zetten in betalende klanten.

Ben je benieuwd of jouw website al z’n potentie benut, laten we vrijblijvend kennis maken en een expert van ons kijkt met je mee.

Low-code site laten maken?